7000 yıllık ilim ve felsefe yoga, zihni kontrol altına alma, beden zihin ve ruhun birleştirilmesi ve aynı yolda aynı hızda (uyumlu) ilerlemesidir.
İnsanlar hayat devam ederken birçok şey düşünür, birçok şey söyler ve birçok şey yaparlar. Her düşünülen, söylenen ve yapılan şeyin elbette bir sonucu, bir geri dönüşü olacaktır. Buna yoga felsefesinde “karma” adı verilir. Karmamızı oluştururken ilişkilerimiz, yaptığımız veya yapmadığımız şeyler hayatımızı biz farkına bile varmadan etkilemeye başlar.
Diğer insanlarla olan ilişkimiz karmamızı en çok etkileyen konuların başında yer alır. Etrafımızdaki kişilere karşı kötü düşüncelerimiz, davranış ve sözlerimizin karmamızı etkilediği gibi, kişiye zorla yardım etmek, onun adına düşünmek, onun adına, onun dileği olmadan iyilik veya yardım adı altında yaptığımız her şey de karmamızı etkiler. Bu çok sevdiğimiz bir kişiye iyilik bile yapmak olsa, şayet o kişinin bu konuda sizden bir yardım dileği yoksa onun karmasının size geçmesine neden olabilir ve bir bakarsınız ki onun başına gelen negatif şeyler sizin de başınıza gelmeye başlar. Bunu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz.
Örneğin paraya ihtiyacı olan birine onun rızası olmadan parasal yardım yapmak o kişinin kötü karmasının size geçmesine neden olabilir. Bunun nedeni ise canlı cansız her varlığın bu dünyaya bir amaç için gelmiş olması, karmalarını temizlemek ve belirli sınavları geçmek ve bir şeyler öğrenmek amacıyla gelmiş olmasıdır.
Bu örnekte de görüldüğü gibi eğer bu kişiye kendi dileği olmadan bir yardım yapıyorsanız o kişi bu zor durumdan bir sonuç çıkaramayacak ve bir şey öğrenemeyecektir. Belki o kişinin daha tutumlu olmayı, sosyal olmayı, empati duymayı vb. konuları öğrenmesi gereklidir. Faka siz yardım ettiğinizde kişi bunları öğrenemeyecek, yeni bir sınav vermesi veya sizin o sınavı kendi üstünüze almanız gerekecektir.
Bu kişiler dünyaya gelmeden, ana rahmine düşmeden önce, hayat sınavından geçebilmek ve ruhun huzura erebilmesi için, anlaşmalarını yapmış, gelişimlerini tamamlayabilmek için ailelerini, anne ve babalarını, arkadaş ve iş çevrelerini, yaşayacakları yeri hatta tekamülün, olgunlaşmanın, ilerleme ve gelişmenin artık ilerleyemeyecek hale gelmesi neticesinde başlarına gelebilecek olası hastalıkları hatta ölümleri bile kendileri kabul etmiş veya seçmiş, karşılaşacakları sınavları zorluklarını da tekamüle göre belirlemiştir. Ergenlikte çocukların aileleriyle anlaşamamalarının en büyük nedeni budur. Aileler çocuklarına, çocuklar da ailelerine bir şeyler öğretmek için birbirlerini seçerler.
Bir diğer konu da egodur. Ego herkeste vardır. İnsan yaradılışı itibari ile ego ve nevroz ile büyür. Doğduğunda belki buna sahip olmasa bile çevresinde gördüğü insan ve nesneler onun egosunun büyümesine neden olur. Prenses ve krallar gibi yetiştirlen kadın ve erkek çocuklar, iş okul veya aşk hayatlarında ailelerinden yetiştilirken gelen bu aşırı ilgi ve sevgiyi bulamayabilir.
Günümüzde bipolar bozukluklar, manik depresif ruh halleri vb birçok psikolojik rahatsızlığın da temel nedeni budur. El bebek gül bebek büyüyen bireyler, büyüdüklerinde artık başrolde değillerdir. Hatta okul hayatında çok başarılı olsalar bile iş hayatında emir altında çalışmak “ego” için dolayısıyla o birey için hiç de hoş olmayacak, kendini yetersiz ve güçsüz görecek dolayısıyla birçok psikolojik rahatsızlık baş gösterecek. Kendilerini alışverişe verip aşırı para harcamaya başlamak, olduğundan farklı veya daha güzel görünmeye çalışmak için sürekli kıyafetler ve takılar almak, öyle ki estetik operasyonlar, dolgular, saç rengini değiştirmek, dövmeler yaptırmak, sürekli sevgili değiştirmek, ilişkilerde mutlu ve tatmin olmamaya başlamak, aileden kaçış, sürekli seyahat etme isteği (bu da bir kaçıştır.), ani duygu değişimleri, çabuk sinirlenme, ağlarken birden kahkahalar atmaya başlamak, başkalarının zihnini okumak! Okunan zihinlerle kafada senaryolar yazmak en kötüsü de bunlara inanmak gibi durumlar hep egonun işidir.
Ego törpülenemez ise hayatta büyük acılar çekilir.
Arkadaş seçimimiz bile bu kadar önemliyken, hayat arkadaşı, eş, sevgili seçmenin ne kadar önemli ve dikkatli yapılması gereken bir konu olduğunu siz düşünün. İnsanların enerji alanları, karmaları, bedenleri içlerinde barındırdıkları tüm enerjiler birbirlerini etkiler.
Bu noktada, yoga felsefesinde ilk basamakta yer alan “yamalar” yani yapılmaması gerekenler arasında bulunan “brahmaçarya” yani tensel zevklerin denetim altına alınması konusuna biraz değinelim.
Evrendeki en büyük enerji olan kundalini enerjisi omuriliğimizin en alt üçgen sakrum kemiğinde yer alan rahatlatıcı, saf yaşam enerjisi, içimizdeki saf arzunun gücüdür. Bu enerji kişileri ya yaratıcılığa ya da cinselliğe sevk eder.
Cinsel birleşme en büyük birleşme enerjisidir. Bu nedenle kişiler kendilerini yoldan çıkaracak, hedeflerinden ve yollarından sapmalara neden olacak, çok farklı hayat görüşlerine sahip kişilerle birleşme yaşadıklarında yaşamları alt üst olabilir. Bunun nedeni ise bu birleşme sırasında kişilerin auralarının ve beden bilgilerinin birleşmesidir. Bu nedenledir ki uzun yıllar birlikte yaşayan çiftler veya kişiler zamanla birbirlerine benzemeye başlarlar. Yanlış kişilerle birlikte olanlar ise yaşam amaçlarını kaybederek ve mutsuz bir hayata, depresif veya manik depresif ruh haline sahip olurlar.
Yoga ve Kundalini felsefesine yapılmaması gereken şeyler arasında olan brahmaçarya konusunu yani tensel zevklerin denetim altına alınmasını sağlamanın çeşitli yolları vardır. Buna göre kişiler cinselliğe düşkünlüğü ancak yaratıcılık ve yeni şeyler öğrenerek veya deneyimleyerek engelleyebilir.
Kısaca ruh eşimizi seçerken yolumuza en uygun ve tamamlayıcı kişileri seçerek ilerlemeye devam etmeliyiz. Seçtiğimiz kişileri değiştiremeyeceğimizi bilmeli ve buna göre davranmalıyız. Yaşamda dengeyi yakalamalı yaşam enerjimizi dikkatli kullanarak bedenimizde saklı olan hayat bilgisini yolumuza en yakın kişiyle paylaşmalıyız.