ESNEKLİK ANTRENMANLARI, VÜCUT GELİŞTİRME VE YAŞAM KALİTESİ İZMİR

Herkese merhabalar

Hiç esnek olmasanız bile yoga ile esnekliğinizi arttırabilir, antrenmanlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.
Hiç esnek olmasanız bile yoga ile esnekliğinizi arttırabilir, antrenmanlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.

Bugün esneklik antrenmanlarının önemini, esneklik antrenmanlarını neden yapmalıyız konusunu konuşacağız. Günlük yaşamda hareketsiz kalmak, teknolojik ilerlemeler ve tekrarlayan hareketler nedeniyle oluşan postür bozuklukları nedeniyle bazı kaslarımız çok çalışırken, bazı kaslarımız da az çalışıyor. Az çalışan kaslarımız gevşek ve uzun kalırken, çok çalışan kaslarımız kısa ve sıkı oluyor. Bu farklılıklar hem antrenman kalitemizi olumsuz etkiler, hem de sakatlanma, incinme risklerini arttırabilir. Bunların yanı sıra yaşlandığımızda kas, sinir ve iskelet sitemimiz de gençliğimizeki gibi çalışmayacağından yaşam kalitemizi korumamız açısından esneklik antrenmanları çok önemlidir.

Şimdi esneklik ve mobilitenin antrenmanlarımızı nasıl etkileyebileceğini veya nasıl duruş bozuklukları oluşturabileceğini inceleyelim. Örneğin gastrocnemius, soleus, peroneals, adductors, iliotibial head, hip flexors, biceps femorisin kısa başı gibi kaslarımızın gergin ve sıkı olması nedeniyle pronation distortion syndrome ayakların içe bükülmesi ve dizlerin içe dönmesi durumu gerçekleşebilir. Burada uzamış kaslar ise anterior ve posterior tibialis, vastus medialis, gluteus medius,  maximus ve hip external rotatorsdur.

Böyle bir durum anrenmanlarda yapacağımız hareketleri de etkiler. Peki nasıl? Bir kasın esnek ve aynı zamanda da güçlü olması, esneklik ve mobilite  (kasın en geniş açıda hareket etme özelliği) niçin önemlidir ? Hareketleri yaparken örneğin bir squat hareketini düzgün yapamıyor isek, dizler içe veya dışa gidiyor, gövde öne düşüyorsa, kalça yeterince geriye gitmiyor ve dizler çok önde kalıyorsa, esneklik ve mobilite konusunda veya postürümüzde bir problem olduğunu düşünebiliriz. Eğer bunları düzeltmezsek  vücut rahat ve dengeli bir pozisyon alamaz, bel, boyun, sırt, ve kas ağrıları gibi çeşitli ağrılar oluşabilir. Öyle ki vücudumuzun alt tarafında hatta ayaklarımızda olan bir yanlış pozisyon üst gövdemizdeki duruşumuzu bile etkileyebilir. Hareketler esnasında sakatlanma ve incinmelere neden olabilir. Kasları antrenman öncesi antrenmana hazırlar, antrenman sonrası da rahatlatırsak, vücuttaki kan dolaşımını sağlar, oksijen ve besinin gerekli yerlere ulaşması, kasların beslenmesini, gelişmesini ve toparlanmasını daha rahat sağlamış oluruz.

Esnekliğimiz ise bir çok faktöre bağlıdır. Esnekliğimizi etkileyen faktörler arasında kalıtım, bağ doku elastikiyetleri, eklem yapısı, gövde kompozisyonu, cinsiyet, yaş, eski yaralanmalar, tekrarlı hareketler, eklemi çevreleyen tendonların ve derinin kompozisyonu (daha çok aşırı kilolu insanlarda görülebilir), karşı kas grupları mukavemeti ve aktivite düzeyini sayabiliriz.

Esnekliğimizin artmasıyla hareket açılarımız genişler (ROM: Range of motion) ve nöromusküler etkinliğimiz de artar. Bunun nedeni ise nörümüsküler etkinlik ile yani beyin ve kaslarımızın arasındaki ilişkinin gelişmesi ile sinir sistemimizin odaklanması ve zihin ile bağlantısının güçlenmesidir.Neuromuscular activation yani nöromüsküler etkinlik, beyin, sinir sistemi ve kaslarımız arasındaki ilişkinin gelişmesidir. Egzersiz çeşitliliğinin artmasıyla farklı kas gruplarının aynı anda çalışması ve bu sayede kas gücününü arttırmaya başlayabiliriz. Peki nöromüsküler etkinliğini geliştirmek neden çok önemlidir? Şu an olmasa bile yaşlandığımızda kas kitlemiz de azalacak. Kas kitlemiz azaldığında ise daha güçsüzleşecek, kolaylıkla denge kayıpları, sakatlıklar ve incinmeler yaşayabileceğiz. Fakat nöromüsüler etkinliğimizi arttırdığımızda  daha uzun ve yaşlılığımızda bile sağlıklı bir yaşama kavuşabiliriz.

Esneklikten bahsederken üzerinde konuşmadan geçemeyeceğimiz bir konu da Golgi Tendonudur. Esneklik hareketleri yaparken örneğin hamstring yani arka bacak kaslarımızı esnetirken, otururken ayaklarımıza doğru uzanmış halde, parmaklarımızın gidebildiği en son noktada sabit olarak 30 saniye boyunca beklersek, golgi tendonu beyne herhangi bir tehlike olmadığı ve vücudumuzun sadece esneme yaptığı uyarısını verecek ve böylece golgi tendonu aracılığıyla hamstring kaslarımız biraz daha uzayabilecektir. (statik esneme) Bu nedenle yogacılar özellikle yin yoga gibi yoga çeşitlerinde uzun süreler bir pozda sabit olarak kalır. Bu hem esnekliğimizi arttırı hem de normal antrenmanlarımız boyunca hareket açıklığımızın geniş olmasını sağlar. Golgi tendonları kas ve tendonun buluştuğu noktada olurlar.

Bugün dört esneme çeşidinden bahsedeceğim. Self Myofascial (self miyofasyal, SMR) esneme, aktif izole esneme dinamik esneme ve statik esneme.

Self miyofasyal esneme var olan kas düzensizliklerinin düzeltilmesi, tetikleyici noktaların azaltılması, aşırı aktif kas hareketinin önlenmesi için uygulanır. Örneğin soğukta kaldığımızda da sırtımızda kulunç diye tabir edilen kas veya kası saran zar içerisindeki gerilimin artmış olması nedeniyle kısalmış olan kasın gevşeyememesi nedeniyle oluşan kas düğümcükleridir ve ağrılara neden olur. Self miyofasyal esneme, sinir sistemi ve vücuttaki fasial sisteme odaklanmış bir esneme tekniğidir. Fasyalarımız kasların üzerindeki bağ dokuların oluşturduğu zardır. Latinceden gelir bant demektir.  Self miyofasyal esnemede, oluşan bu kas düğümlerini ve fasyaları, foam roller, tenis topu vb baskılayıcı şekillerde rahatlatıyoruz.

Aktif izole esnemede ise her esnemede 1, 2 saniye esnemiş şekilde kalınır. 5-10 tekrar ve 1, 2 set yapılabilir.

Dinamik esneme hareketli bir şekilde kasları esnetmedir. Antrenman öncesi ısınma için kullanılabilir 10 tekrar, 3-10 egzersiz ve 1 set uygulayabiliriz.

Statik esnemeyi 1 veya 2 set 30 saniye boyunca esnemiş halde kalarak uygulayabilirsiniz. Antrenman sonrası yaptığımız klasik esneme hareketleridir. Antrenman sırasında kuvveti azaltabileceği için antrenman öncesi yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Statik esnemede hareket mekanizması resiprokal ya da otojenik inhibisyon, dinamik esneme ve aktif izole esnemede ise hareket mekanizması resiprokal inhibisyondur. Otojenik inhibisyon bir kası esnetirken 30 saniye bekledikten sonra golgi tendonunun vücuda herşey yolunda, tehlike yok sinyalini vermesi ile kasın kendi kendine esnemeye devam etmesidir. Resiprokal inhibisyon ise kasımızın kasılırken örneğin biceps curl hareketinde bir tarafın (biceps) konsantrik kasılırken, diğer tarafın (triceps) eksantrik uzamasıdır.

Aşağıdaki videolarda dinamik, aktif izole ve self miyofasyal esnemeye örnekleri bulabilirsiniz. Sırt ağrıları olan kişilere için özellikle son videoyu izlemelerini tavsiye ediyorum. Eğer daha önce fitness ve esneklikle ilgili çalışmalar yapmadıysanız bir uzmana danışarak uygulamanız daha iyi olacaktır. Umarım faydalı olmuştur. Uzaktan eğitim ve online dersler için bana ulaşabilirsiniz. Youtube kanalını daha da aktifleştirip antrenmanlar koymaya başlayacağım takipte kalınız. Herkese Korona’dan uzak, bağışık ve süper bir haftasonu diliyorum.

Canan Yıldırım

Instagram: Luminy Life

0531 525 77 47

 

 

 

SAĞLIKLI KALMAK, İYİLEŞMEK İÇİN OKUYUNUZ: HİPOFİZ, TİROİD VE TİMÜS BEZİ ( İZMİR, SAĞLIKLI YAŞAM VE SPOR REHBERİ )

 

Hormon ve Bezler
Hormon ve Bezler

Hormon ve bezlerimiz vücudumuzda çok önemli bir yere sahiptir. Bezlerimiz çeşitli hormonları salgılayarak vücut dengemizi düzenlemeye çalışır. Birçok rahatsızlığın nedeni ve çözümü aslında buradadır. Hormonların bezler tarafından nasıl salgılandığını çalıştığını ve ne işe yaradığını bilirsek, rahatsızlıklarımızı da tedavi edebilir iyileştirebiliriz.

Düzenli ve doğru yapılan egzersiz, saf (satvik gunas), doğal gıdalarla beslenme, mutlu ve neşeli olmak da tüm hormon ve bezlerimizin düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır. Bu yazıda timüs, tiroid ve hipofiz bezlerinden ve etkilerinden bahsedeceğiz. Böbrek üstü bezi tarafından salgılanan adrenalin, pankreas tarafından salgılanan insülün ve glukagon, eşeysel bezler testes ve ovaries ve epifiz bezi gibi konulara ise bir başka makalemizde değineceğiz. Şimdi dilerseniz örneklerle bezlerin ve hormonların öneminden bahsedelim.

Örneğin kadınlar üzüntülü veya ağıt yakma anlarında göğüslerine vurur. Bu hareket timüs bezini harekete geçirir. Timüs bezini titrettiğimiz zaman bu bez çalışmaya başlar ve bağışıklık sistemi devreye girer. Yani bu bir nevi beynimizin otomatik ve reflektif olarak vücudumuzun bağışıklık sistemini devreye sokmasına, koruma altına almasına bir örnektir.

Biz de eğer hangi bezimizi nasıl harekete geçireceğimiz hakkında bilgi sahibi olursak vücudumuzu ve kendimizi koruma altına alabiliriz. Bu makaleyi okurken belki de sizin de sahip olduğunuz, üzüntü, depresyon, ellerde titreme, unutkanlık hali, saç dökülmesi, cilt problemleri, kemik erimesi, adet düzensizlikleri, uyku bozuklukları, kas problemleri, kramplar, aşırı kısa olma hali veya çok uzun olma hali gibi durumların olası nedenleri hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Belki de olası rahatsızlıklarınızın nedeni bu bez ve hormonların fazla veya az çalışmasından kaynaklanıyor. Önce araştırmalı ve bilgi sahibi olmalıyız. Ne demişler bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz. Şimdi bilimsel olarak bu bezleri inceleyelim. Öncelikle bu bez ve hormonlardan sorumlu ana merkez olan hipotalamusdan bahsedelim

Hipotalamus, beynin alt kısmında bulunur. Endokrin yani iç salgı bezleri ve sinir sistemi arasındaki bağdır Vücut iç dengesini sağlar.

  1. Hipofiz Bezi
    Hipofiz Bezi

    Hipofiz Bezi (Pituitary Glands):

    Hipotizin hormon salgılamasını hipotalamus yönetir ve denetler. Hipotalamus, hipofizi uyaran “RF” (salgılama faktörleri) çıkarır. Bunlar kan yoluyla hipofize ulaşınca hipofiz, salgılama faktörünün çeşidine göre hormon salgılar.Hipofiz hipotalamusun alt kısmında büyüme hormonunu salgılayan bezdir. İç salgı bezlerini ve metabolizmayı düzenler, büyümeyi sağlar az salgılanırsa, çocuklarda nanizm denilen cücelik, çok salgılanırsa devlik oluşur. Sinir ve hormonal sistem arasındaki iletişimi sağlar. Ön ve arka olarak iki bölümden oluşur.

Hipofizin değişik bezleri uyarıcı hormonları vardır. Eşey bezlerini uyaran hormonları “FSH, LH ve LTH” idi. Tiroiti uyaran hormonu ise “TSH” (Tiroit uyarıcı hormon)dur. Hipofiz böbreküstü bezini (Adrenal bez) uyaran “ACTH” (Adrenalkortropik hormon – Adrenal kabuk bölgesini uyaran hormon) da yine ön bölümden salgılanır. Ön bölümün bir başka hormonu ise doğumdan sonra süt bezlerini uyarıp süt salgılattıran “prolaktin” hormonudur.

  1. Tiroit BeziTiroitTiroit Bezi (Thyroid Glands): Boynun orta kısmında, adem elması denilen sert çıkıntının hemen altında, kelebek şeklinde sağ ve sol nefes borusunun iki yanına yerleşmiştir. T3 ve T4 adı verilen tiroit hormonlarını salgılar.

 

Tiroit hormonları vücudumuz için çok önemli hormonlardır. Metabolizmamızın düzeni büyük ölçüde tiroit hormonları ile sağlanır. Kalp atım hızını, kolesterol düzeyini, vücut ağırlığını, kas gücünü, hafıza fonksiyonunu, cilt yapısını ve buna benzer daha birçok başka fonksiyonları doğrudan etkiler. Eğer tiroit hormonları çeşitli nedenlerle yeterli düzeyde salgılanmaz ise “hipotiroidizm” denilen tiroit hormon azlığı oluşur. Bu durumda bu fonksiyonların hepsi azalır. Hipotiroidizmin belirtileri arasında depresyon, kilo artışı, cilt kuruluğu, kalp hızında yavaşlama, soğuğa karşı dayanıksızlık, unutkanlık, zihinsel durgunluk, yorgunluk, kabızlık, kasların güçsüzleşmesi ve kramplar, adet döneminde düzensizlikler ve kanama miktarında artış görülür.

Eğer tiroit hormonu çok salgılanırsa halk arasında zehirli guatr denilen hipertiroidizm oluşur. Hipertiroidizmin belirtileri sinirlilik hali, kalp hızında artış, kilo kaybı, depresyon, terleme, sıcağa karşı tahammülsüzlük, korku hali yani anksiyete, ellerde titreme, uyku bozukluğu, adet düzensizlikleri ve kanama miktarında azalm görülür.

Tiroit tarafından üretilen bir diğer hormon, Kalsitonin hormonu vücudun kalsiyum, fosfor dengesini ayarlar. Kandaki kalsiyum kemiklere geçtikten sonra, kalsitonin sayesinde kemikler sertleşir. Tiroksin hormonu ise büyüme, gelişme ve vücudumuzdaki diğer olayların düzenlenmesinde görevlidir. Tiroksin gelişme döneminde az salgılanırsa cücelik, zeka geriliğine neden olur. Yetişkinlerde az salgılanırsa ise metabolizma hızı yavaşlar, saçlar dökülür, vücut ısısı düşer. Fazla salgılanırsa ise metabolizma hızı artar, sinirlilik, çarpıntı ortaya çıkar. İyot eksikliğinden dolayı tiroksin az salgılandığında bu bez normalden fazla çalışarak büyür ve guatr hastalığı görülür.

       

Luminy Sağlık İzmir
Timüs Bezi

3. Timüs Bezi (Thymus):

Tiroit bezinin altında göğüs boşluğunda, soluk borusunun önünde bunulur. Çok önemli bir bezdir. İnsan hayatını uzatan bezdir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı bu bez sağlar. Bu bez ne kadar çok titreşirse kişinin bağışıklığı o kadar artar. Mutsuz veya üzüntülü anlarında, ağıt yakarken insanların göğüslerine vurmalarının nedeni bu hareketi beynin tamamen refkeltif olarak yaptırmasıdır. Göğse vurarak timüs bezinin titreşmesini ve üzüntü nedeniyle vücudumuzda veya bağışıklık sistemimizde oluşabilecek olası zararları ve direnç kaybını önlemiş oluruz. Aynı şekilde aşırı üzüntü halinde kahkaha atmamız da göğsümüze hafif dokunuşlarla vurmak gibi timüs bezinin titreşmesini sağlar. Özetle neşeli olun ki genç kalasınız.

Neşeli olmanın yanı sıra, “TSH” (Tiroit uyarıcı hormon) vücutta düzenli üretilebilmesi için yeterli miktarda protein, magnezyum, çinko ve B12  alınması gerekmektedir. T4 yapılabilmesi için iyot gereklidir. (iyotlu sofra tuzu kullanılabilir). Tiroit bezine iyotu alabilmek için gerekli olan vitaminler ise B2 ve C vitamini. Eğer bu vitaminleri almıyorsanız iyotu da kullanamazsınız. T3 ü T4 e dönüştüren enzim ise selenyum ile çalışır. T3 ün hücre hücre çekirdeği yüzeyindeki reseptörü aktifleşmesi için ise A ve D vitamini gerekli. Bu demek oluyor ki beynimizin T3 ve T4 yapılması için tiroiti uyarabilmesi için gerekli olan 10 öğe şunlardır:

Protein, iyot, magnezyum, Çinko, B2, B12, C vitamini, A vitamini, D vitamini, Selenyum.

Luminy sağlıklı yaşam merkezi sağlıklı ve mutlu bir hayata sahip olmanız için daima bilgi ve becerilerini sizlerle paylaşmaya devam edecek. İzmir, İstanbul, Ankara ve Türkiyenin çeşitli yerlerinde sağlık, spor, kişisel gelişim, bioenerji, yoga, pilates, felsefe, personal training, reiki ve ruhsal alanlar konusunda birçok seminer ve eğitimler vermeye devam edeceğiz. Siz de bize katılmak ailemizin bir parçası olmak, eğitim ve derslerimizden haberdar olmak için hemen iletişim bölümündeki telefon numarasından bize ulaşın. Sağlıkla kalın.

Canan Yıldırım

Luminy Yaşam Koçluğu ve Sağlık Merkezi

Instagram: Luminy Life

0531 525 77 47

KORONA GÜNLERİMİZİ NASIL DEĞERLENDİRİYORUZ? ONLINE KOÇLUK DESTEĞİ VE EV EGZERSİZLERİ (İZMİR)

 

Herkese merhabalar

Dünya’da ve ülkemizde gerçekten de hiç hayal bile edemeyeceğimiz şeyler oluyor. Kim derdi ki bir gün gelecek ve tüm Dünya evden çıkmaya korkar olacak. Belki rüyamızda bile görsek inanmayabilirdik böyle bir şeyin olacağına. Tabiki her şeyin olduğu gibi bunun da bir sonu gelecek ve bundan da öğrenmemiz gereken bir çok çıkarım var. Aslında bu günlerin olması belki de bir çoğumuzun hayatında çok önemli değişimler geçekleştirecek. Kimimiz bu güne kadar yaşadığı hayatı şöyle bir gözden geçirip, “bu güne kadar ben ne yaptım? Ya da ne yapıyorum?” diyecek. Kimimiz geçim derdinde Kimimiz üç günlük dünya ya yarın ben de ölsem, o zaman son günlerimde neler yapardım diyerek ölmeden önce yapılacaklar listesinin tarihini öne çekecek.

Aslında şu an dünya büyük bir karma yaşıyor. İnsanoğlu yüzyıllar boyunca hem doğayı hem kendini yok edip durdu. Hatta doğada insandan daha zararlı bir canlı yok diyebiliriz. Acaba tüm bu yangınlar, salgın hastalıklar, doğanın insanları kendine getirmek için gerçekleştirdiği bir uyarı mı? Doğa bize “ben olmazsam siz de olmazsınız.” ı kibarca ve an anlayabileceğimiz dilde öğretiyor mu? Dünyanın bir çok yerinde balıklar çoğaldı, hava ve çevre temizlendi ve doğa yeniden canlandı. Herkes işe gitmeyi bırakınca trafik azaldı. Egzoz dumanları artık havayı eskisi kadar kirletemiyor. Yolda arabadan sigara ya da çöp atan magandaların sayısı da büyük oranda düştü. Gerçi şimdi de yüz maskelerini fırlatanlar var ama yine kendi kendilerine ve çocuklarına zarar veriyorlar.

Aslında yapılacak şey çok basit bu aralar dışarı çıkmamak. Eğer kendi kendinze yetemiyorsanız, sürekli birileriyle olmak, bir şeyler yapmak isteğindeyseniz bu zamanlar sizin için çok zor geçecek ve dışarı çıktıkça da bu konu uzayıp gidecek. Biraz sabır ve kendi kendimize yetebilme ile tüm bu zorlukların üstesinden gelebiliriz. Ben de bu konularda size yardımcı olmak için buradayım.

Bugün bacak ve kalçalarınız için evde lastikle yapabileceğiniz iki egzersiz videosu ekliyorum. Direnç bandı ile air squat ve lateral tube walk Bu egzersizler quadriceps, hamstring ve glute kaslarınızı çalıştırır. Yani ön bacak, arka bacak ve kalça. Daha önce bu tarz antrenmanlar yaptıysanız dinlenme ve set sürelerini siz belirleyebilirsiniz. Daha önce yapmadıysanız postürünüzün duruşu, egzersiz ve dinlenme süreleri hakkında bana danışabilirsiniz. Bu süreler önemlidir. Hareketleri yanlış yapasanız zamanla duruş bozukluğu veya sakatlıklar olabilir. Yazının sonunda tekrar instagram hesabını ve telefon numaramı belirteceğim buradan benimle iletişime geçebilirsiniz. (Luminy Life)

 

Şimdi evde benimle birlikte neler yapabilirsiniz bunlardan size en uygun olanını seçelim. Birlikte yapabileceğimiz egzersiz ve koçluk programları nefes çalışmaları, yoga dersleri, esneklik, kuvvet, güç antrenmanları, fonksiyonel antrenmanlar, pilates dersleri, evdeki eşyalarla yapabileceğiniz egzersizler, vücut şekillendirme ve kilo vermek için kişiye özel programlar yani personal training programları. Bu derslerden bazıları bire bir bazıları grup dersleri şeklinde yapılabilir.

Bire bir yaptığımız personal training dersleri dediğimiz derslerde tamamen size özel bir program hazırlanır. Bu programda sizin dinlenik nabzınıza göre yapacağım heseplamalar, çeşitli efor, esneklik testleri ve postür analizinize göre, duruş bozuklukları, ile, yağ yakımına, vücut şekillendirme, kuvvet ve performans arttırma ve bunun gibi sizin seçeceğiniz bir çok hedefe yönelik sadece size özel olarak programlar hazırlayacağım.

Grup olarak alacağınız müzik eşliğinde yağ yakımı veya vücut şekillendirmeye yönelik curcuit training, crossfitt ve hit tarzı antrenmanlar ise sinerji ve grup enerjisi ile yine yüksek motivasyonla katılabileceğiniz derslerden.

Dilerseniz yoga, pranayama, nefes ve meditasyon dersleri alır veya yoga felsefesi sohbetleri yapar, yoga felsefesine açısından karma ve Korona virüs ile dünyanın karmasından kendi özümüze bir yolculuk yapabiliriz veya sizin seçeceğiniz günlük yaşamdan herhangi bir konuyu yoga felsefesi bakış açısından değerlendirebiliriz.  Bu dönemde özellikle dernekler, topluluklar ve takımlar online olarak bir araya gelip çeşitli organizasyon, faaliyet veya etkinlikler düzenleyebiliryor ve bu online birleşme bu dönemi rahat atlatmamızı sağlıyor. Geri dönüşlerinizi, yorum veya fikirlerinizi bekliyorum. Uzaktan eğitim ve online dersler için bana ulaşabilirsiniz. Youtube kanalını daha da aktifleştirip antrenmanlar koymaya başlayacağım takipte kalınız.

Herkese huzurlu, eğlenceli ve sağlıklı günler!

Canan Yıldırım

Instagram :Luminy Life

0531 525 77 47